Badián = hviezdicový aníz = čínsky aníz je sušené aromatické súplodie stromu Anízovca Pravého (Illicium verum). Má tvar hviezdice a vôňou pripomína aníz.
Kyselina šikimová je zlúčenina so silnými antivírusovými vlastnosťami, ktorá je zároveň jedna z hlavných účinných látok v známom lieku na vtačiu, prasaciu chrípku a chrípky všeobecne – Tamiflu.
Anízovec Pravý pochádza z Juho-západnej Číny a Vietnamu a darí sa mu vo vlhkých lesnatých oblastiach a pozdĺž vodných tokov. Plod má tvar osem-cípej hviezdy. Jeho latinský názov pochádza zo slova „illicio“, čo znamená „prilákať“. Dnes je rozšírený najmä v Číne, Indii a Novom Južnom Walese v Austrálii. Ročne sa nazbiera okolo 400 ton plodov.
Využitie v kuchyni
- V Čínskej, Malajskej a Indonézskej kuchyni; v ázijských koreninových zmesiach; v indickej zmesi Garam Masala; dôležitá zložka čínskeho korenia 5 vôni.
- Ochutenie vietnamského hovädzieho mäsa a tradičnej polievky Pho
- Na kuracinu, morské plody, bravčové, koreňovú zeleninu, tropické ovocie a dezerty
- Do čajov a bylinných likérov – Sambuca, Pastis a Absint.
Využitie vo všeobecnosti
- žuvanie badiánu po jedle zlepšuje trávenie a osviežuje dych
- pôsobi proti plynatosti a na odvodnenie
- lieči črevnú koliku, reumatizmus a zahrieva organizmus
- zvyšuje mužské libido
- má antibakteriálne účinky a antifungálne (proti plesňové) vlastnosti
- bohatý na antioxidanty
- úspešne bojuje proti plesniam vo vnútri organizmu aj na povrchu
- udržuje zdravé trávenie
Upozornenia
Upozorňujeme, aby ste si ho nezamenili s Anízovcom Anízovitým (Ilicium anisatum), ktorý je nejedlý a vysoko toxický.
Ak kyselinu šikimovú zahrejete nad 40°C – zničíte ju.
Príprava tinktúry
- Plody, cca 15 g rozdrvíme v mažiari
- Zalejeme 250 ml alkoholom – najlepšie domácou pálenkou 52%
- Počas 21 dní pravidelne zmes pretrepávame
- Po 21 dňoch scedíme a môžeme užívať
Zaujímavosťou je, že Anízovec Pravý sa často pestuje v okolí chrámov a hrobiek, že rozomletá kôra stromu sa pridáva do vonných tyčiniek a plodmi sa aromatizujú mydla a parfémy.
Upozornenie: Tento článok v žiadnom prípade nenahrádza konzultáciu ani vyšetrenie lekárom v zdravotníckom zariadení. Tým, že sme každý jedinečná bytosť, každý uvedené informácie používa na vlastné riziko. Ďakujeme.